Att köpa hund

buying-dogEn stor dröm för många är att en dag kunna ha pengarna och tiden som krävs för att kunna skaffa sig en hund. Hunden sägs vara människans bästa vän och sällan ges så mycket villkorslös kärlek som från just hundar.

Det tillkommer dock ett väldigt stort ansvar att vara hundägare. En hund kan inte själv rastas eller ordna mat, utan behöver ständig övervakning och omvårdnad. Om man jämför ett köp av en hund med att skaffa barn har man till en viss del rätt. Det är kostsamt att ha hund, den kan inte lämnas ensam till en början och behöver tillsyn, kärlek, mat, vaccinationer och omvårdnad. Det som dock skiljer är att ett barn växer upp, hunden gör aldrig det utan behöver sin ägare hela livet ut.

Som nybörjare är det bättre att köpa en hund direkt från en uppfödare. Här får du goda råd och tips och det är sällan uppfödaren bryr sig mer om att sälja hunden, än att hunden ska hamna i ett bra hem där den kan få det som hundrasen kräver och behöver.

Alla hundraser har sina egna för- och nackdelar och det är därför viktigt att vara noga påläst om den hundras man vill köpa. Finns det möjlighet kan man testa att vara hundvakt under några dagar för en hund av samma ras. Det kan vara ett sätt för köparen eller familjen att se om man har den livsstil som hunden kräver och vill ha för att må bra.

Majoriteten av hundraser går bra ihop med vuxna människor, men det är viktigt att tänka till en extra gång om man har småbarn hemma, eller barn på väg. En ny familjemedlem är en omställning även för hunden och det är därför viktigt att man väljer en hundras som i grunden är barnkär och inte har många aggressiva tendenser.