Chihuahua- en liten hund med mycket personlighet

chihuahuaChihuahuan blev mer och mer populär efter att kändisar som Paris Hilton började stoltsera med denna lilla hundras. Många valde att köpa den relativt dyra hundrasen då den var liten och behändig. Det var lätt att ta med sig hunden överallt och gick enkelt att lyfta upp när det behövdes. Det finns dock mycket mer i denna lilla hundras än enbart som accessoar.

Hundrasen är en av det minsta i världen och det är lätt att man faller totalt pladask för chihuahuans stora mörka ögon och stora spetsade öron. Denna ras härstammar från Mexico och det är också från delstaten Chihuahua som hundrasen har fått sitt namn.

Det finns två olika typer av chihuahuor, en långhårig och en korthårig variant. Vilken man väljer är vanligtvis enbart en smaksak och personligheten och egenskapen för dessa hundar är vanligtvis väldigt lika.

Trots sin storlek har chihuahuan väldigt mycket energi och envishet. Det är en modig hund som gärna tyr sig till sin ägare och okända människor är sällan välkomna tills hunden har fått lära känna dem. Ett vanligt förekommande misstag är att hunden behandlas på ett mer mänskligt sätt än vad som egentligen är bra för en hund. Trots sin storlek älskar chihuahuan att vara med där det händer saker. Agility är en bra aktivitet om man vill träna sin hund och låta hundens intelligens utvecklas.

Många mindre hundraser kan ha problem med tänderna och chihuahuan är tyvärr inget undantag. Genom att låta hunden få tugga på ett hundben och att hålla en god munhygien, gärna genom att borsta hundens tänder varje dag med hundtandkräm, kan dessa typer av tandkött- eller tandstensproblem lindras kraftigt. En tandborste med ett litet tandborsthuvud för barn passar utmärkt.

Denna hundras är en trevlig sällskapshund, men behöver precis som alla andra hundraser en fast uppfostran med mycket kärlek för att kunna må bra.