Pudel- en fransk pärla

pudelHundrasen pudel är en väldigt populär sällskapshund som härstammar från Frankrike. Hundrasen finns i flera olika varianter, som toypudel, dvärgpudel eller storpudel.

Förr var det vanligt att pudeln användes på cirkusar, både för sitt härliga utseende, men också för att hundrasen gillar att lära sig nya saker och är mycket intelligent. Nuförtiden är pudeln enbart en sällskapshund, men gör ofta mycket bra ifrån sig på t.ex. utställningar.

Det mest välkända tecknet på att det är en pudel man har framför sig är den ulliga päls som är en av hundrasens starkaste egenskaper. Förr var det mer vanligt att pälsen klipptes i en så kallas ”lejonklippning”, men nuförtiden är det vanligare att pälsen enbart trimmas i en snygg vardagsfrisyr. Pudels päls är väldigt mjuk och härlig, men kräver en hel del omvårdnad till skillnad från många andra hundraser. En fördel med pudeln är att den inte fäller någon päls. Detta gör det väldigt bekvämt för personer som inte föredrar hår i hemmet, men ger också ägaren ett större ansvar att alltid hålla pälsen välkammad och klippt när det behövs.

Under d varmaste sommarmånaderna gör det pudeln gott att trimma pälsen för att förhindra att hunden blir alldeles för varm eller får hudproblem.

Trots att denna hund gör bra ifrån sig på shower eller utställningar är det också en fantastisk familjehund som gärna umgås med barn. Pudeln är tålmodig och en väldigt smart hund som är mycket lojal gentemot sin familj och flock.

Att hundrasen finns i olika storlekar ändrar inte det faktum att hundrasen är mycket energisk och gärna vill springa av sig ordentligt. Pudlar kräver ofta mer motion än andra hundraser och långa promenader dagligen är ett måste. Man kan med fördel utforska nya platser och miljöer då det stimulerar pudelns hjärna att utvecklas samtidigt som nya upptäcktsfärder kan göras.