Dobermann- en bra brukshund

dobermannDen tyska hundrasen Dobermann är en mycket god brukshund som väldigt tidigt i historien har visat egenskaper som god vakt-, gård- och sällskapshund.

Många människor kan ha en felaktig uppfattning om dobermannens egenskaper. Hunden är en mycket vänlig och barnkär hundras som är mycket trogen sin familj. Den är glad och livlig och har mycket tempo, vilket gör att ägaren behöver ha en viss typ av livsstil för att kunna tillgodose dobermannens behov. Det roliga med denna hundras är att den vägrar ha tråkigt. En understimulerad dobermann hittar ofta på nya sätt att underhålla sig själv och det råder ingen brist på fantasi.

En lite tråkigare egenskap med denna hundras är att dobermannen löper större risk för ohälsa och sjukdomar, vilket gör den betydligt dyrare att försäkra. Höftledsdysplasi är en vanligt förekommande sjukdom, men även hjärtfel är inte ovanliga hos denna underbara hundras. Sjukdomarna visar sig oftast inte förrän hunden är i medelåldern och det kan därför vara omöjligt att veta hur framtiden ser ut för den som köper en dobermann som valp.

Dobermannen är en mycket ståtlig hund, smart och väldigt elegant i sin hållning. Pälsen är brun och svart, kort och därmed också väldigt lätt att sköta om. Hunden består av mycket muskler om den motioneras rätt, men kan trots detta visa upp sig på ett väldigt ädelt och stilfullt sätt.

Denna hundras gör sig ypperlig som familjehund och med sina vaktegenskaper kan man som ägare känna sig trygg. Lojaliteten mot sin flock är ingenting som dobermannen bryter och hunden står oftast stark vid sin ägares sida.

Precis som alla stora hundraser kräver dobermannen väldigt mycket motion och stimulans. Rasen älskar att utforska nya platser och miljöer i skog och mark, likaväl som den föredrar att ligga slappt på soffan en fredagkväll. Innan man skaffar sig en dobermann gör man rätt i att lära sig mycket om rasen, finns möjligheten att låna en hund under en kortare period är det att föredra så man vet att man kan erbjuda samma livsstil som hundrasen behöver.