Dalmatinern – en energisk hundras

dalmatianNär filmen De 101 dalmatinerna först kom ut var det stor efterfrågan efter just en dalmatiner. Många ville skaffa sina barn denna underbara, lilla prickiga hund och utan att läsa på om hundrasen var det många som genast sprang och köpte en.

Denna hundras är en mycket uthållig hund som med fördel används för agility eller viltspår. Rasen har ingen överdriven jaktinstinkt, men kan vara mycket vaktande. Det är dock inte av denna anledning som många tycker att dalmatinern inte är en passande familjehund.

Dalmatiner kräver mycket energi från sin ägare i form av aktiviteter och långa, snabba promenader. Hundrasen kan uppfattas bufflig och kan därför bli för hårdhänt mot små barn.

En mycket rolig egenskap hos dalmatinern är att den sägs kunna ”skratta”. Denna egenskap finns hos alla hundraser, men är mer framträdande hos dalmatinern än någon annan hundras. Med skratta menar man att hunden dra upp överläppen och visar tänderna, inte på ett argt eller hotfullt sätt, utan mer när hunden visar glädje.

Rasen är en mycket frisk hundras som gärna håller tempot uppe ända upp till 12-13 års ålder. Tyvärr besitter dalmatinern en del nackdelar som hundras. Hundarna har en benägenhet för att bli, eller födas som döva och därför är det viktigt att man har kontrollerat valpens hörsel om man funderar på att köpa en dalmatiner.

En annan negativ egenskap som hundrasen har är att dalmatinern har väldigt lätt för att få njurproblem. Av denna anledning är det många ägare som väljer att hälla ner en skvätt vatten i hundens torrfoder för att se till att hunden får i sig tillräckligt mycket vatten och därmed kan undvika problem som njursten.

En dalmatiner är en fantastisk hund för dig som vill träna lydnad eller ställa ut på utställningar, som har mycket fritid och ett väldigt aktivt liv. I dalmatinern har du en vän för livet.