Schäfer, en arbetarhund

schaefer-a-working-dogSchäfern är en av de mest populära hundraserna världen över, inte minst när man kikar på olika arbetsområden där schäfern är en stor tillgång för människan.

Med sina stora, spetsade öron och mjuka päls är det svårt att inte bli totalt förälskad i denna hundras. Schäfern är intelligent som få, vaken och lyhörd och kan tränas till en extrem lydnad.

Genom sin ödmjuka, men starka personlighet är schäfern en underbar familjemedlem som passar i de allra flesta familjer. Småbarn är inget problem och ofta brukar schäfern inte heller reagera på andra eventuella husdjur.

En fullvuxen schäfer kan växa sig så tung som mellan 55-65 kilo. Hunden kräver mycket motion i form av långa promenader och det räcker inte enbart att strosa runt i kvarteret. Då schäfern är en väldigt smart hund krävs det också att man har tid att utmana schäferns intellekt. Det kan vara i form av spårningsövningar, agility eller lydnad.

Schäfern är en hundras som kan bli väldigt gammal, valigtvis runt 9 år. Vill det sig väl kan hundrasen bli runt 13-14 år. Ett av det hälsoproblem som vanligtvis involverar schäferhunden är höftproblem. Denna typ av problem kan förebyggas och lindras om det gått så långt att problemet redan har uppstått. Genom rätt motion och ordentlig kost kan höftproblemen bli så pass lindriga att hunden inte lider av dem. Fysiotrapi och en diet som gör att hunden får tillräckligt mycket energi men håller vikten, är ett smart sätt att förebygga viktuppgång som kan försämra problemet.

En schäferhund ska kosta! Så enkelt är det. Ett pris på ca 12.000 kronor är inte ovanligt och man bör snarare uppmärksamma uppfödare som tar lägre betalt än detta. Det kan röra sig om dolda fel som försämrar livskvalitén för hunden, men det kan också vara så att uppfödaren medvetet avlat hundar med genetiska sjukdomar.